Minister Monica Maeland calls for more female CEOs

NRK.no  09.06.2015

 

The startling lack of female CEOs has become even more glaringly apparent in recent months, as large Norwegian firms like Statoil, Telenor and Yara just couldn’t seem to find a qualified woman to fill their top posts. In view of this, Norway’s Trade Minister Monica Maeland now intends to exert some of the state’s influence, as a major shareholder, to prod board chairmen (also mostly men) into grooming and hiring women as CEOs.

 

Naeringsminister Monica Maeland er misfornoyd med at kvinneandelen i pa toppen i norsk naeringsliv er langt lavere enn i politikken og akademia. Na krever hun handling, i selskapene hvor staten eier aksjer. Naeringsminister Monica Maeland sender i dag brev til alle styrelederne i de store selskapene hvor staten eier aksjer. I august vil hun mote dem, for a fa vite hva som er gjort og hvilken strategi de har for a fa flere kvinner pa toppen. For 12 ar siden kom reglene om at allmenaksjeselskaper skal ha en kvinneandel pa 40 prosent i sine styrer. Det malet er i stor grad nadd. Na vil naeringsministeren ogsa ha flere kvinner i sjefsstolene. For smitteeffekten fra styrerommene til konsernsjefstolene har i liten grad blitt en realitet. – Mange av oss trodde at dette ville komme som en naturlig folge. Det har ikke skjedd, og det gar for sakte, sier Maeland. Blant de borsnoterte selskapene hvor staten er deleier, er det ingen kvinner pa toppen. – Sloseri a kun velge blant halve befolkningen Da Telenor nylig skulle finne Jon Fredrik Baksaas erstatter, falt valget pa nok en mann , Sigve Brekke. – Jeg er utalmodig og bekymret dersom vi ikke greier a gjore noe med dette. Det er sloseri med viktige samfunnsressurser hvis vi velger kun av halve befolkningen og ikke av hele, sier naeringsministeren. Hun sier at styrene kommer til a bli malt pa de resultatene som oppna s , og at det bor fa konsekvenser «dersom de ikke gjor jobben sin». – Regjeringen mangler en rekrutteringsstrategi Else May Botten, som er naeringspolitisk talsperson i Ap, er kritisk til at regjeringen ikke har en rekrutteringsstrategi, og sier at man ma tak i selve prosessen med hvordan det rekrutteres. – Jeg savner en rekrutteringsstrategi, der man bade ser pa arsaken til at det ikke er flere damer, og hva som kan gjores for a endre dette. Kandidatuvalgene som plukker ledere bestar gjerne av menn, og menn plukker menn, sier Botten. Naeringsminister Monica Maeland er uenig med Botten i at Stortinget skal lage rekrutteringsstrategier som hun mener naturlig ligger til styrenes kompetanse. – Vi som eiere ma stille krav, men det er styrene som ma gjore jobben. Det er styrene som kjenner selskapene og som har en bevissthet i forhold til dette, sier Maeland. Hun sier at man ma ga i dybden for a finne ut hvorfor kvinneandelen er sa mye lavere i naeringslivet enn i samfunnet for ovrig, og viser blant annet til politikken, offentlig sektor og akademia, hvor andelen kvinner pa toppen er vesentlig hoyere.

 

http://www.nrk.no/norge/misfornoyd-maeland-kaller-inn-styreledere-pa-teppet-1.12400250

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *